Crucea de pe muntele Caraiman

Abia îți crescuse mustața. Erai tânăr, vesel și frumos.  Și plin de vise. Lumea era, toată, numai a ta.

Dar într-o zi, te-au luat de lângă cei dragi. Și iată-te tuns cu chipiu de soldat. Ți-au pus armă-n mână, ranița în spate și te-au trimis pe front.

Voios, plin de încredere, ai trecut Carpații. Nădejdea era numai la noi! Frații din Ardeal te așteptau, cu inima la trăcători.

Dar un glonț blastemat a șuierat în văzduh și ți-a umplut pieptul de sânge. Ai căzut secerat. Ai murit împușcat. Tu și alți 300.000 de ostași, toți în floarea vârstei. Aveai și tu o mamă și o iubită. Care nu te-au mai văzut niciodată.

În cistea ta și a celorlați eroi, Țara reîntrăgită a ridicat un monument. Și nu oricare! Cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan!

Fascinanta poveste a Crucei Eroilor de pe Muntele Caraiman și câteva sfaturi utile, dacă vreți să vizitați acest monument deosebit, vă zic eu!

Localizare:

De peste 90 de ani, Crucea de pe Caraiman unește cerul cu pământul. N-are cum să nu-ți fure privirea, fie că stai blocat în traficul infernal de pe Valea Prahovei, fie că te plimbi, relaxat, pe străduțele Bușteniului.  

Crucea Eroilor se află de fapt în Masivul Bucegi, la înălțimea de 2.291 metri, la baza vârfului Caraiman.

Poziția nu a fost aleasă întâmplător. Doar din acel punct, monumentul poate fi observat cu ușurință din Bușteni și de pe Valea Prahovei. Dacă ar fi fost construită ceva mai sus, pe vârful Caraiman, cu înălțimea de 2.384 de metri, monumentul nu ar mai fi avut aceeași vizibilitate pentru că priveliștea ar fi fost obturată chiar de baza muntelui.        

De ce Bucegii și nu alt masiv muntos? Iată o poveste frumoasă! Regina Maria ar fi avut un vis în care acești munți erau acoperiți de sângele soldaților. De aceea ar fi fost aleși Bucegii.

Dar din legende aflăm și alte aspecte interesante.  Muntele Caraiman ar fi fost un spațiu sacru, în care trăia un uriaș ce-și creștea copiii, cu frica lui Dumnezeu. Dacă despărțim în silabe “Cara-iman” și traducem și adaptăm din limba turcă, atunci „Cara-imam” ar înseamna “preotul negru”. În limba turcă, “kara” înseamnă negru, iar “imam”, pastor, preot.

Construcția monumentului:

Monumentul a fost construit între anii 1926 și 1928, într-u cinstea și slava celor 300.000 de soldați români căzuți în Primul Război Mondial. Un rol important în ridicarea cruciei l-ar fi avut tocmai regina Maria.

Construcția a presupus un efort colectiv uriaș, la care și-au adus aportul inclusiv specialiștii de la calea ferată.

Materialele au fost ridicate în vârf de munte cu furnicularul (care era folosit la transportul buștenilor), cu ajutorul carelor cu boi dar și cu … cârca. Ca să vă faceți o idee, un car cu boi la acea vreme reușea să facă doar două drumuri pe săptămână până ajungea pe Caraiman.   

Monumentul are o înălțime de 39 de metri, este din oțel fabricat la Reșița, iar la bază are un soclu de beton.

Este o construcție cu totul și cu totul specială, în condițiile în care pentru îmbinări au fost turnate mii de nituri, chiar acolo sus pe munte! Din acest motiv, structura din oțel, cu îmbinări nituite, este similară cu cea a podurilor de cale ferată.

Crucea de pe muntele Caraiman (profil)
Crucea de pe muntele Caraiman (profil)

            Unele surse istorice vorbesc de faptul că inaugurarea acestui monument ar fi avut loc pe 14 septembrie 1928, chiar de Ziua Înălțării Sfintei Cruci. Atunci, Crucea de pe Caraiman a fost pentru prima oară iluminată.

O istorie zbuciumată

            Crucea, simbolul creștinismului, nu a avut o soartă prea bună. Sunt voci care susțin că în anii comunismului ateu unul dintre primarii din zonă ar fi avut ideea să-i taie brațele, iar în vârf să-i puie simbolul bolșevic, steaua roșie. Dacă ne luăm după poveștile localnicilor ideea nu a fost pusă în practică pentru că muncitorii trimiși pe munte să facă asta s-ar fi accidentat grav.

Legedă sau nu, un fapt este cert. De la construcția monumentui și până de curând nu am fost în stare să-l păstrăm și să-l îngrijim cum se cuvine.

Crucea de pe Caraiman nu a trecut prin niciun proces de reparații capitale timp de peste 80 de ani.

După ce în 2013, monumentul a intrat în Cartea Recordului ca fiind cea mai înaltă cruce din lume așezată pe un vârf de munte, a început și procesul de restaurare. Iar Crucea începe să recapete strălucirea de odinioară.

Cum ajungem să o vizităm

În primul rând e bine să știți că nu puteți ajunge să vedeți crucea de aproape decât dacă veți face o drumeție pe munte de aproximativ o oră, în cel mai bun caz.

 Soluția cea mai la îndemână este să urcați cu telecabina până la Babele și de acolo să plecați pe traseu.

A doua variantă este să urcați cu mașina din Sinaia pe Transbucegi, până la cabana Piatra Arsă. De acolo să plecați pe traseu. În această situație, drumeția până la cruce durează aproximativ două ore.

A treia variantă este să urcați pe munte de jos din Bușteni pe celebrele trasee Jepii Mari sau Jepii Mici. În această situație veți face până la cruce cel puțin 3 ore.

Oriunde v-ați afla pe platoul Bucegi, urcușul spre Cruce nu este foarte dificil. Sunt doar porțiuni în care devine mai abrupt, în rest e doar mers de anduranță. Merită tot efortul pentru că peisajele sunt oricum absolut superbe.

Dacă ajungeți la Cruce, dincolo de faptul că veți putea admira monumentul de aproape, vă va încânta privirea Valea Prahovei, în toată splendoarea ei văzută de sus. Și dacă sunteți acolo faceți un mic efort și urcați și pe vârful Caraiman, locul în care zarea se deschide așa de frumos, în toate direcțiile.

Crucea de pe muntele Caraiman, văzută de pe vârful Caraiman
Crucea de pe muntele Caraiman, văzută de pe vârful Caraiman

Vă garantez că este o drumeție pe care nu o veți uita și veți dori să o repetați oridecâte ori veți avea prilejul.                                                                       

***

            Am fost la Crucea de pe Caraiman de mai multe ori. Odată, cu munca, am făcut un reportaj despre situația acestui monument. Am avut privilegiul să mă urc inclusiv pe brațele lui, iar senzația nu o să o uit cât voi trăi.

            Am scris acest text pentru că, din păcate, Crucea de pe Caraiman tinde să devină doar un obiectiv turistic și atât. Pare că își pierde semnificația pentru care a fost ridicată. Nu, nu este doar o statuetă simpatică în vârf de munte, lângă care să-ți faci selfie.

Ci un omagiu pentru cei 300.000 de români care și-au dat viața ca noi să avem o țara unită. Iar noi, prin uitare, nepăsare și mai ales prin ignoranță, reușim să-i ucidem pentru a doua oară.

Dacă v-a plăcut postarea nu uitați vă rog să dați un like și un share.

Vă mulțumesc!

Autorul.

 

           

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *