Știu că vreți să vină cât mai repede Primăvara. Anotimpul florilor.
Dar mai știu – de la psihologi, citire – că e bine să trăim în prezent.
Așa că vă propun să descoperim, împreună, tainele lunii Februarie! La răspântie de anotimpuri.
Paticularități
Februarie trece repede! Și asta pentru că e tocmai cea mai scurtă lună din an, cu doar 28 de zile sau 29, după caz.
E a doua lună din an, în calendarul Gregorian, pe care îl folosim și noi.
În mentalul colectiv, Februarie e cunoscută mai degrabă ca o lună capricioasă, cu vreme schimbătoare. Te duce, deseori, prea repede, cu gândul că a sosit Primăvara. Când, de fapt, Iarna nu și-a spus, încă, ultimul cuvânt.
Originea numelui
Termenul „Februarie” e derivat din limba latină, de la „Februarius”.
Provine de la „Februum” care înseamnă „purificare”/”curățare”.
La baza originii numelui latin, e tocmai un ritual de purificare care se ținea în antichitate, la jumătatea lunii. Pe vremea aceea, oameni curățau casele, aruncau obiectele vechi și pregăteau câmpul pentru muncile agricole. Pentru un nou început!
Februarie ar fi fost astfel luna închinată lui „Februus”, însuși zeul purificării.
La răspântie de anotimpuri
La noi, la români, în popor, Februarie se mai numește și „Făurar”. Confrom D.E.X, Făurar înseamnă „făuritor, creator” sau „meșter care confecționează obiecte din fier sau de alte metale”.
„Făurar” e așadar luna în care meșteșugarii pregătesc uneltele din fier pentru arat, pentru începutul campaniei agricole de primăvară.
Februarie e răspântia anotimpurilor nu doar pentru oameni. Ci pentru tot ce înseamă viață!
Pe 1 februarie e sărbătorit Sfântul Mucenic Trfion, ocrotitorul viilor, livezilor și grădinilor. Atunci începe Anul Nou Viticol. Vița de vie se pregătește să iasă din repaos vegetativ, iar viile sunt sființite de preoți, pentru a fi roditoare și păzite de boli și dăunători.
În calendarul popular, între 1 și 3 februrarie, sunt sărbătoriți și Martinii de Iarnă. Moș Martin, vă sună cunoscut?
Pe 2 februarie, de Stretenie, e „Ziua Ursului”.
Iată ce spun legendele despre Moș Martin:
„(…) de Stretenie iese din casă și de vede că-i frig, ger tare, vine înapoi și își sfărâmă casa și începe a umbla așa prin pădure; dar de-i cald în ziua aceea, se bagă în colibă și șede, că are să fie frig, are să fie primăvară geroasă. Mă rog, cum știe el care e ziua lui și că are să fie frig? Așa-i de cuminte, dacă-i om!”.
Tot din foclor mai aflăm că Februarie este și Luna lupilor. O lună cu vreme năpraznică, în care lupii dădeau iama în gospodăriile țăranilor.
Luna dragostei
Dar Februarie este și luna îndrăgostiților.
Pe 24 februarie, noi, românii, sărbătorim Dragobetele.
Dragobetele e “un fecior frumos, un zeu al dragostei pe plaiurile carpatine”, cum frumos e descris de către cercetătorul etnograf, Ion Ghinoiu.
La sate, de Dragobete, flăcăii curtau fetele de care erau îndrăgostiți. Mândruțele care se lăsau pupate o făceau ca într-un fel de legământ de dragoste pentru tot anul. De aici și frumoasa expresie „Dragobetele sărută fetele!”.
Pentru tinerii care rămâneau fără pereche de Dragobete era un semn rău, că vor fi singuri, tot anul.
Asemeni oamenilor, de Dragobete, și păsările își aleg perechea și începă să-și construiască, împreună, cuiburile.
De aceea, Dragobetele se mai numește și ziua în care se „logodesc” păsările sau „Logodna păsărilor”.
***
După cum puteți vedea, Februarie înseamnă mult mai mult decât o lună urâtă, cu vreme capricioasă, de care toată lumea vrea să scape cât mai repede.
Taina lui Februarie e de fapt despre noi. Despre purificare. Despre renunțarea la tot ce a devenit vechi și dăunător. E despre debarasarea de toate acele lucruri, sentimente și persoane, fantome ale trecutului sau ale prezentului, care ne țin în loc, ca niște pietre de moară și ne împiedică să privim optimist, spre Soarele blând al primăverii. Și spre un nou început.
În loc de încheiere, las aici un citat din Shakespeare care poate sintetizează cel mai bine taina lunii Februarie: “Înfrânge durerea, râzi cât se poate, căci tot la zi ajunge și cea mai lungă noapte!”.
***
Bibliografie:
Ion Ghinoiu, Mitologie Română. Zeii Pastorali, Univers Enciclopedic Gold, București, 2014
Tradiții și Obiceiuri Românești, Editura Flacăra, 2011
***
PS: Celor care se întreabă de ce nu am scris nimic și despre Valentine`s Day le răspund că noi, românii avem sărbătoarea noastră, Dragobetele.
Dacă v-a plăcut articolul nu uitați să vă rog să dați un like și share. Poate le va plăcea și altora.
Mulțumesc!
Autorul